Jourhem

VAD INNEBÄR JOURHEM?

Verksamheter som arbetar med djurhjälpsverksamhet fungerar alla på olika sätt. Därför är det väldigt viktigt att man vet hur verksamheten arbetar innan man anmäler sig som jourhem.

Inom Ronnebys Hittekatter & CO  fungerar det så här:
Jourhem är ett tillfälligt hem där djuret bor under tiden tills vi hittat ett permanent hem. Som jourhem står man för basvarorna för djurets behov( t.ex kattsand, kattmat, kaninfoder, bur, flaska, leksaker osv) . RHK står för ev. veterinärvård samt mediciner.  Det är viktigt att höra av sig till kontaktpersonerna om djuret blir sjuk och ni måste ta den till veterinär, eller andra medicinska utlägg. Det måste alltså godkännas av kontaktpersonerna såvida det inte är en akut utgift. Kvitto måste alltid uppvisas för att få ev. utlagda pengar tillbaka.  Oftast får vi faktura hos veterinärerna. Under jourhemstiden arbetar kontaktpersonerna i verksamheten  med att hitta ett permanent hem åt djuret. Det är kontaktpersonerna som jourhemmet ringer till om problem uppstår eller det finns frågor, kontaktpersonerna är 3 stycken så det alltid finns någon att nå och  tillsammans försöker man göra jourhemstiden så bra som möjligt för både djur och jourhem.

Ronnebys Hittekatter & Co har huvudansvaret för djuret,men det underlättar om jourhemmet hjälper till att leta efter ett nytt hem åt djuret/djuren i sin närhet. Däremot måste nya hem, flytter osv först godkännas av kontaktpersonerna.. Jourhemmet får alltså inte adoptera bort djuret utan gå genom oss när de hittat ett eventuellt hem till djuren de är jourhem åt, då det ska skrivas kontrakt och adoptionsavgift ska betalas. Vi litar på våra jourhem och lyssnar på vad de har att säga, även om vi har ”sista ordet” är vi väldigt lyhörda för jourhemmens önskemål. De känner ju djuret/djuren.

VAD KRÄVS AV JOURHEMMET

När man läser om alla djur som far illa rycks man lätt med och vill hjälpa dem genast. Men det är viktigt att man inte blir jourhem utan att tänka igenom saken ordentligt först. Man har ett eget ansvar som jourhem och måste vara beredd på att det kan innebära lite arbete och inte alltid flyter helt problemfritt. Med vissa djur behövs mer engagemang, med andra funkar allt från första stund. Ibland vet vi djurets bakgrund och kan förutse vissa situationer som kan bli problematiska, alla djur passar inte i alla jourhem. Ibland kan det dock vara svårt att på förhand bedöma hur det kommer att fungera eftersom vi oftast inte vet bakgrunden till de hemlösa djuren. Man får ha tålamod och förståelse för att det kan ta lite tid innan allt fungerar bra.

HUR LÄNGE ÄR MAN JOURHEM

Man kan inte på förhand säga hur lång tid det tar att hitta ett permanent hem. Ibland kanske djuret får ett permanent hem efter väldigt kort tid, ibland kan det ta väldigt lång tid, kanske över ett år. Därför är det extra viktigt att jourhemmet är medveten om sitt åtagande en tid framöver.

Man gör en stor insats som jourhem. Utan dessa skulle många djur inte kunnat räddas och jourhemmen är väldigt viktiga för vår verksamhet. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi kan få för att kunna rädda så många djur som möjligt och ge dom en bra nystart i livet.
Men samtidigt är det viktigt att få rätt jourhem åt djuren och att man noga tänkt igenom vad det innebär att vara jourhem så att man inte ångrar sig efter bara några veckor och vill att vi ska hämta djuret igen. För kontaktpersonerna i föreningen är det ett oerhört stressmoment när ett jourhem tröttnat och vill att vi snarast ska hitta ett annat hem för djuret för att de inte tänkt igenom vad det faktiskt innebär att ta hand om ett djur, om än tillfälligt. För djurets skull kan det vara en traumatisk upplevelse att slitas upp och flytta flera gånger. För allas skull måste jourhemmen vara väl förberedda innan de anmäler sig som jourhem, ha talat med hela familjen och att alla är överens om att de vill ställa upp och ta emot ett djur i hemmet.

Ibland kan det dock hända oväntade saker i livet som gör att man inte kan vara jourhem längre, att djuret måste flytta trots att inget permanent hem hittats ännu. Det är förstås en situation vi helst vill undvika men ibland blir det så ändå. Det är ett omfattande arbete av kontaktpersonerna att hitta ett nytt jourhem åt katten och det kan ta lite tid. Att hämta katten inom några dagar brukar vara praktiskt omöjligt, vi måste få mer tid på oss än så. Vi jobbar helt ideellt på vår fritid med detta och har vanliga arbeten om dagarna precis som alla andra, vi ansvarar för många djur och kan inte alltid släppa allt vi har för händer för att snabbt rycka ut när jourhem av olika anledningar vill att vi ska hämta tillbaka djuret. Man får alltså ha lite framförhållning och säga ifrån i god tid om man inte kan ha djuret kvar, och som jourhem skriver du under på att vi har minst en månad på oss att hitta nytt hem till djuret. Sedan finns det såklart yttersta undantagsfall.

Det kan kanske kännas som om vi ställer höga krav på jourhemmen, men det måste vi göra. För ingen mår bra av att jourhemmen inte tänkt igenom saken ordentligt innan man anmäler sig, varken kontaktpersonerna som måste börja om från början igen med att leta upp ett nytt jourhem, eller djuret som kanske redan varit med om mycket ska slitas upp igen och hamna i nytt hem. Men om man tänkt igenom sin situation och vet att man har tiden och orken att ställa upp för ett behövande djur så är det oerhört givande och roligt att vara jourhem. Det är en fantastisk känsla att få se en nergången ledsen individ blomma upp till ett lyckligt djur  igen!

skicka iväg din jourhemsanmälan IDAG

← Bakåt Till förstasidan